kawa i bieganie
Kofeina – NAJLEPSZY Suplement dla Biegaczy
Czy kawa poprawia wytrzymałość? Czy kofeina to najlepszy suplement dla biegaczy, który rzeczywiście działa? Czy warto pić kawę przed treningiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w moim filmie „Kawa i bieganie” oraz w tym artykule… Zapraszam do lektury! ?
DZIAŁANIE KOFEINY
Kofeina jest najpopularniejszą substancją ergogeniczną na świecie, czyli taką która doprowadza nasz organizm do wzrostu sprawności, szybszej regeneracji i lepszej wydajności. Występuje w kawie, herbacie, kakao i dziesiątkach gatunków roślin.
W jaki sposób kofeina działa na nasz organizm? Podczas wysiłku fizycznego nasze pracujące mięśnie wykorzystują cząsteczki ATP. W efekcie rozpadu ATP powstaje adenozyna, która łączy się z receptorami w naszym mózgu, wywołując uczucie zmęczenia. Cząsteczki kofeiny, które są bardzo podobne do adenozyny, blokują w mózgu jej działanie, dzięki czemu nie czujemy się zmęczeni.
KAWA W SPORCIE
Często można zauważyć, że sportowcy piją kawę przed treningiem jak i przed zawodami. Nic w tym dziwnego… Kofeina zawarta w tym magicznym napoju wpływa na zmniejszenie percepcji bólowej, czyli odczuwania bólu, zmniejszenie uczucia senności i znużenia oraz poprawia koncentrację i pobudzenie np. przed zawodami.
W latach 2004-2008 na podstawie ponad 20tys. przebadanych próbek moczu sportowców, którzy brali udział w imprezach międzynarodowych, wykazano że aż 74% z tych sportowców miało w swoim moczu kofeinę.
W innych badaniach wykazano, że dawka 3-6mg kofeiny / 1kg masy ciała może mieć korzystny wpływ na podniesienie wytrzymałości sportowej o 2-4% w sportach takich jak bieganie, kolarstwo czy pływanie. Badania naukowe potwierdzają, że suplementacja kofeiną może poprawić również siłę i wytrzymałość mięśniową.
MITY O KAWIE
1. Kawa wypłukuje magnez – MIT
Paradoksalnie kawa jest źródłem magnezu, a ilość o jaką może się zwiększyć wydalanie tego składnika mineralnego jest znikoma. Według niektórych danych, kawa może nawet zwiększyć poziom magnezu w organizmie. Inaczej jest w przypadku żelaza: spożywanie kawy do posiłku lub zaraz po nim, może znacznie obniżyć wchłanianie żelaza.
2. Kawa odwadnia – MIT
Kofeina zawarta w kawie w większych dawkach może mieć właściwości moczopędne. Trzeba jednak podkreślić, że przy regularnej konsumpcji rozwija się tolerancja na tą substancję, więc efekt ten jest mniejszy.
3. Kawa jest niezdrowa – MIT
Regularne spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu II, niektórych nowotworów, czy choroby Parkinsona, więc „mała czarna” w rozsądnych ilościach jest zdrowym napojem. Należy jednak pamiętać, że duża dawka kofeiny w połączeniu z odwodnieniem organizmu (np. po libacji alkoholowej), przemęczeniem i wysiłkiem fizycznym to niemal zabójstwo dla naszego serca…
4. Kawa rozpuszczalna to szajs – MIT
Kawa rozpuszczalna to wysuszony ekstrakt z kawy mielonej, więc podobnie jak inne rodzaje kawy, jest źródłem wielu substancji prozdrowotnych.
5. Kawa sprzyja tyciu – MIT
Jeśli kawa nie będzie źródłem dodatkowych kalorii, to może sprzyjać odchudzaniu. Warto jednak pamiętać, żeby pić KAWĘ, a nie śmietankę lub mleko z cukrem i dodatkiem kawy…